A WHO és Szlávik János szerint is bátran adható az AstraZeneca, de több országban felfüggesztették a használatát

Megosztás

Hétfőn több ország is leállította az oltásokat az AstraZeneca által gyártott koronavírus-vakcinákkal: így döntött Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország is. Az állami közlemények óvatosságot, elővigyázatosságot említettek, korábban ugyanis felmerült, hogy az AstraZeneca-oltások egyik mellékhatása olyan vérrögképződés, ami súlyos komplikációkat okozhat – írja a Telex.

Ezek után adott ki közleményt az egészségügyi világszervezet: a WHO megismételte azt a korábbi álláspontját, hogy az AstraZeneca vakcináival végzett oltásokat nem kell leállítani. A szervezet szerint nincs bizonyíték arra, hogy az oltások okozták a vérrögképződéseket. Korábban több szakértő is arról beszélt, hogy a kifogásolt esetek olyan kis számban jelentkeztek, ami megfelel a népességben egyébként is előforduló vérrögképződéses betegségek előfordulási arányainak. Az AstraZeneca szerint az EU-ban és az Egyesült Királyságban eddig 17 millió embert oltottak a vakcinájukkal, és múlt hétig kevesebb mint 40 esetben merült fel a vérrögképződés.

A WHO mellett hétfőn az Európai Gyógyszerügynökség, az EMA is közleményt adott ki arról, hogy lehet oltani az AstraZeneca vakcinájával. Az ügynökség kiemelte, hogy a feltételezett kockázat is elenyésző ahhoz képest, amilyen szövődményei lehetnek a covidnak, amitől az oltás védettséget adna. A WHO szakértői kedden találkoznak, hogy megvitassák a helyzetet. Az EMA szakértői ugyanekkor ülnek össze, az ügynökség csütörtökre ígért új információkat.

Itthon Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológusa szólalt meg a témában a Kossuth rádió kedd délelőtti műsorában. A szakember elmondta: “Aki már megkapta, nyugodtan fogadja el másodszorra is. A gyógyszergyártók persze óvatosak, de eddig semmilyen jel nem utal arra, hogy aggódni kellene bárkinek is, ha csak normális oltási reakciói voltak, azaz láz, fejfájás vagy fáradékonyság. Magyarország egyelőre úgy döntött, hogy nyugodtan beadathatja magának mindenki a második oltást is.”

Telex.hu / Index.hu

Kapcsolódó cikkek